Istoric Imprimare Email

Această vale mănoasă a Mureşului a fost locuită din cele mai vechi timpuri, fiind un puternic punct de atracţie datorită condiţiilor prielnice de viaţă pe care le oferea. Aceasta o dovedesc numeroasele urme ale culturii materiale descoperite, în special, în localităţile imediat apropiate oraşului Ungheni.
Astfel, cu totul întâmplător, pe teritoriul unde astăzi se găseşte gara din Ungheni, s-a descoperit un vas de ceramică datând de la sfârşitul mileniului al II-lea î.H., din epoca bronzului. Descoperirile arheologice de la Cristeşti, Cetatea de la Moreşti, Cipău şi Sântana de Mureş atestă continuitatea populaţiei băştinaşe şi după retragerea Aureliană. Cetatea de la Moreşti de lângă Târgu Mureş confirmă existenţa unor forme de organizare administrativă în momentul invaziei triburilor migratoare.
În documente, oraşul Ungheni este atestat pentru prima dată în anul 1264, sub numele de Ingheni (Naradtew), cu ocazia daniei unei moşii făcută de Ştefan, ducele de Transilvania, lui Megyes şi Fysch. Denumirea de Ingheni derivă de la unghiul format prin vărsarea Nirajului în Mureş, în cadrul căruia este aşezat oraşul.
Conscripţia fiscală din anul 1722 face o amplă descriere economică şi demografică a localităţii Ungheni, evidenţiind numărul familiilor pe categorii sociale, terenurile agricole pe categorii de folosinţă, numărul animalelor pe diferite specii şi apartenenţa acestora.

Citiţi mai multe în Ungheni Repere cronologice

Lista primarilor din Ungheni de-a lungul anilor

 
canakkale canakkale canakkale truva search